Veelgestelde vragen

Staat jouw vraag hier niet bij?
Neem dan contact met mij op.

Wie mogen getuigen zijn?

Iedereen vanaf 18 jaar in het bezit van een geldig identiteitsbewijs.

Wat als mijn getuige op het laatste moment verhinderd is?

Zolang er nog minimaal 2 andere getuigen zijn is er niks aan de hand.

Hoeveel getuigen mogen we hebben?

Minimaal 2 en maximaal 4. Hoe jullie dat verdelen maakt niet uit. Het gaat om het totaal aantal.

Wat gebeurt er met mijn naam na het huwelijk?

Dat is afhankelijk van de nationaliteit die je hebt. Die bepaalt namelijk jouw naamrecht. Is dat Nederlands, dan zul je altijd je eigen naam behouden. In andere landen is het wel mogelijk een naam te wijzigen na een huwelijk, maar dat moet je dan bij die autoriteiten. Als je dan een nieuw paspoort hebt met daarin de naam na het huwelijk, dan wordt dit aangepast in de Basisregistratie Personen (BRP).

Wat betekent naamgebruik?

Naamgebruik wil zeggen dat jouw naam niet wijzigt, maar dat je wel de naam van je echtgenoot of echtgenote mag gebruiken als aanspreeknaam. Door officiële instanties word je dan met die naam aangesproken. Jouw paspoort blijft altijd jouw eigen naam behouden, je kan wel kiezen voor de vermelding “echtgenoot van” (e/v). Ook als je geen naamkeuze gedaan hebt is dat mogelijk omdat het daar volledig los van staat.

Kan ik in het buitenland trouwen?

Een prachtige bruiloft in Toscane of aan een van de Italiaanse meren? Een uniek kasteel of landhuis in Frankrijk? Een verborgen pareltje in de Ardennen? Een droomhuwelijk op Ibiza? Zie je het al voor je?

Wat een gaaf vooruitzicht op zo’n unieke, bijzondere en vaak prachtige locatie de liefde te vieren met jullie dierbaren. Graag reis ik met jullie mee en verzorg ik de ceremoniële huwelijksvoltrekking.

De mogelijkheden zijn afhankelijk van het land waar je dat wilt doen. Informeer bij de autoriteiten van het desbetreffende land wat wel/niet kan. Een ambassade kan je al verder helpen. Hou er wel rekening mee dat je trouwt naar het recht van het land waar je wettig het jawoord geeft.

Wat is het verschil tussen een burgerlijke en ceremoniële huwelijksvoltrekking?

Een ceremoniële huwelijksvoltrekking is mogelijk waar, wanneer en hoe je maar wil. Dit heeft geen wettelijke status, in tegenstelling tot het burgerlijk huwelijk. Dat moet via de gemeente aangevraagd worden en uitgevoerd worden door een Buitengewoon Ambtenaar van de Burgerlijke Stand (BABS), die beëdigd is door de rechtbank en benoemd is bij een of meerdere gemeente(s). Het is de officiële verbintenis die plaatsvindt op het gemeentehuis of een aangewezen trouwlocatie van de gemeente.

Wat is het verschil tussen een trouwambtenaar van de gemeente, een zelfstandig trouwambtenaar en een ceremonieel spreker?

Heb je een trouwlocatie uitgekozen voor jullie huwelijk, dan moet de aanvraag voor het voltrekken van het wettelijk huwelijk worden ingediend bij de gemeente waar de locatie zich bevindt. Op de website van de gemeente stellen de BABS’en zich voor en kun je een keuze maken. In mijn geval is dat bij de gemeente Lansingerland en Albrandswaard. De rekening voor de ceremonie, de leges en evt het trouwboekje krijg je van de gemeente.

Als beëdigd en benoemd BABS kan ik jullie voor de wet trouwen in heel Nederland. Ik krijg dan een éénmalige benoeming bij de betreffende gemeente. In elke gemeente gelden daarvoor andere regels en tarieven. De leges van de gemeente, benoemingskosten en de eventuele kosten van het trouwboekje zijn niet in mijn tarief opgenomen en worden in rekening gebracht door de gemeente, naast de rekening van mij.

Ben je al voor de wet getrouwd , maar wil je nog een ceremoniële huwelijksvoltrekking (bv in het buitenland), wil je de trouwgeloften hernieuwen of een trouwjubileum op een speciale manier vieren en stilstaan bij jullie liefde voor elkaar samen met jullie dierbaren, dan kan je mij inschakelen als zelfstandig trouwambtenaar/ceremonieel spreker.

Welke keus voor jullie de beste is, hangt af van jullie wensen.

Welke vraag stelt de ambtenaar ons?

In het burgerlijk wetboek is vastgelegd wat jullie elkaar moeten beloven.

Artikel 67

    • 1.De aanstaande echtgenoten moeten ten overstaan van de ambtenaar van de burgerlijke stand en in tegenwoordigheid van de getuigen verklaren, dat zij elkander aannemen tot echtgenoten en dat zij getrouw alle plichten zullen vervullen, die door de wet aan de huwelijkse staat worden verbonden.
    • 2.Terstond nadat deze verklaring is afgelegd, verklaart de ambtenaar van de burgerlijke stand, dat partijen door de echt aan elkander zijn verbonden, en maakt hij daarvan in het daartoe bestemde register een akte op.

De vraag is dan ook: Naam 1: Neemt u Naam 2 aan tot uw echtgeno(o)t(e) en belooft u getrouw alle plichten te zullen vervullen die de wet aan de huwelijkse staat verbind? Wat is hierop uw antwoord?

Natuurlijk kan hier wel een aanvulling op komen als jullie dat willen, maar dit gedeelte is verplicht. Het antwoord moet bevestigend zijn, dat is het zogenaamde jawoord.

Mogen we in de buitenlucht trouwen?

Het antwoord op deze vraag is per gemeente verschillend. In de wet staat dat een huwelijk moet worden voltrokken in een “Huis der Gemeente”. Daarom stellen sommige gemeenten nog dat het binnen vier muren en onder een dak moet gebeuren. Andere gemeenten stellen weer dat die muren niet zo belangrijk zijn, maar dat dak wel. Denk dan aan een prieel met een dakje, een tent, een grote parasol.
Gelukkig zijn er inmiddels veel gemeenten die het beleid hebben dat ook in de buitenlucht getrouwd mag worden. Vraag het voor de zekerheid even na. Als het niet mag, ga dan voor een ceremoniële bevestiging, want dan gelden de regels van de gemeente niet!

Krijgen wij een trouwboekje?

In Nederland ontvangt een echtpaar bij het huwelijk een trouwboekje van de burgerlijke stand. Het trouwboekje is niet altijd gratis. Het is per gemeente verschillend of er kosten voor in rekening gebracht worden. Het is niet verplicht een trouwboekje aan te schaffen, wel een leuke herinnering.

Wist jij dat je in het trouwboekje de vingerafdrukken van je kinderen mag zetten? Of de handtekeningen van de getuigen? Het levert een prachtige blijvende en persoonlijke herinnering op!

Wat houden de trouwgeloften in?

Het uitspreken van geloften is een mooie toevoeging aan de ceremonie. Eerlijk: het is een spannend en vooral emotioneel en intiem moment. Ik zeg er ook gelijk bij dat je er geen spijt van krijgt! Wat betekent de ander voor jou, wat wil je hem/haar beloven, wat bewonder je zo in de ander, wat maakt jullie leven samen zo bijzonder. Het hoeft niet lang te zijn, te rijmen of cool verteld te worden. Spreek de liefdesverklaring uit op jouw manier, vanuit je hart en je buik.

Natuurlijk help ik je erbij als je wil, lees ik met je mee en geef je tips tijdens de voorbereiding. Op het moment suprême, vlak voor het ‘ja-woord’ ben ik in de buurt en steun ik je.

Heb je vragen en/of opmerkingen, laat het weten.